De vierde letter dalet

Dalet betekent deur en de waarde is 4. De klank is zoals in onze letter ‘d’. De alef is 1 (de goddelijke eenheid), de beet is 2 (er is dualiteit gekomen door de schepping) en 3 is de mens Adam die wandelt met God (in de Hof van Eden?). En nu is er 4… de vrouw. Als we 1,2,3 en 4 bij elkaar optellen krijgen we 10. Dit is de letter jod en dat is de kleinste van alle letters, waarvan je alle letters kan maken en dus wellicht de belangrijkste…. Dat zullen we later zien dan.

Dalet

Numerologie
In de numerologie staat 1 voor vader, 2 voor moeder en 3 voor kind. Vier staat voor hard werken, het brengen van structuur en ritme. Ik denk aan het ontstaan van tijd, van dag en nacht, eb en vloed… Het leven in de materie en het vormgeven. Dat is wat de mens veelal bezighoudt.

Een deur
De vorige letter, gimel, leek op een lopend mannetje. Ik ging er vanuit dat dat mannetje al op aarde liep of moet hij daarvoor eerst een deur door? Een deur is natuurlijk een enorme metafoor. Gaan we de deur door van binnen naar buiten of andersom? Sluiten of openen we een deur? In dit stadium van ons letterverhaal is openen nu logischer, maar sluiten kan ook denk ik… (?) Moeten we trekken of duwen of gaat de deur automatisch open? Is het een soort portaal? Allemaal vragen.

Het getal vier
Bij 4 denk ik direct aan de vier windstreken en vier jaargetijden en de vier elementen (aarde, water, lucht en vuur). De vier hoort bij de aarde en de mens. De mens heeft ook vier lichamen: fysiek, energetisch, mentaal en spiritueel. De eerste twee worden als mannelijk en de laatste twee als vrouwelijk gezien. Tenslotte is een deur een rechthoek met 4 zijden. Zo zijn er vast nog wel meer viertallen te bedenken.

Het vrouwelijke
Moeder Aarde zeggen we en daarin zien we dus het vrouwelijke. Ook in het woord materie vinden we ‘mater’ dat vrouwelijk betekent. In de Oosterse filosofie spreekt met van Yin en Yang. Yin is vrouwelijk en naar binnen gericht, het ontvangende principe. Yang is het mannelijke en naar buiten gericht, het scheppende en gevende principe. In China is vier het ongeluksgetal en staat het voor ‘dood’. Ja, materie zonder geest (bewustzijn) is slechts dode stof denk ik dan. Ook symboliseert 4 de ‘maagd Maria’. In de Joodse traditie zien we de vier oermoeders: Sara (vrouw van aartsvader Abraham), Rebekka (vrouw van aartsvader Isaäk), Lea en Rachel (de twee vrouwen van aartsvader Jacob).

De moed van Eva
De vrouw is door de geschiedenis heen gezien als de oorzaak van alle kwaad, door de mythe van de slang en de verboden vrucht in de Hof van Eden. Dit diende (en dient vaak nog steeds) als geweldig excuus om vrouwen te onderdrukken en te vervolgen. Hiermee vergat men dat daarmee dus ook het vrouwelijke deel in de man werd vervolgd en onderdrukt. Wat als de mens mannelijk en vrouwelijk is… Lees Genesis er maar eens goed op na. Het woord ‘rib’ (Eva zou uit een rib van Adam geschapen zijn…?) is trouwens frappant, want een kubus (een driedimensionale vierkante vorm) heeft ook ribben. Waarschijnlijker is het dat het een vertaalfout is en dat je ‘zijde’ moet lezen. Uiteraard niet letterlijk op te vatten allemaal. Als mannen vrouwen onderdrukken, onderdrukken ze dus een deel in zichzelf. Andersom geldt dat natuurlijk net zo. Nu wordt hier het woord ‘deur’ gekoppeld aan ‘vrouw’. De vrouw is hier dan dus de deur terug, terug naar het hart, naar voelen, naar het spirituele, naar de binnenwereld. Haar zogenaamde ongehoorzaamheid getuigde van heel veel moed. In het Thomas Evangelie lezen we ook over het mannelijke en het vrouwelijke tot één maken.

Logos 22 Thomas Evangelie
Jezus zag kleine kinderen die gezoogd werden. Hij zei tot zijn leerlingen: Deze kinderen, die gezoogd worden, lijken op hen die het Koninkrijk binnengaan. Zij zeiden tot hem: Zullen wij dan, als wij kinderen zijn, het Koninkrijk binnengaan? Jezus zei tot hen: Als jullie de twee tot één maakt als het uiterlijk, en het uiterlijk als het innerlijk en het boven als het beneden, en als jullie het mannelijke en het vrouwelijke tot één maakt, zodat het mannelijke niet mannelijk zal zijn en het vrouwelijke niet vrouwelijk, als jullie ogen maakt in plaats van een oog en een hand in plaats van een hand en een voet in plaats van een voet en een beeld in plaats van een beeld; dan zullen jullie binnengaan in het Koninkrijk. 

De cirkel is rond
Ik begrijp niet alles wat er in deze logos staat, maar wellicht komt dat ooit nog. Het gaat over balans. En wat ik mooi vind is dat deze logos nummer 22 heeft. Het gaat over van de 2 weer 1 maken. Ik heb ook ooit een droom over het getal 22 gehad en dat ging over Judas. Soms moet er een verrader zijn of een ongehoorzame, een rebel… en 22 is 2+2 en dat is weer 4. En de letter dalet heeft 4 als waarde. En zo is de cirkel weer rond! En een cirkel heeft begin noch einde…

Boekentips

Hierin tref je ook het Thomas Evangelie aan

Plaats een reactie