De derde letter gimel

Deze letter heeft 3 als numerieke waarde. Het betekent ‘kameel’, maar het woord ‘gamal’, dat in het Hebreeuws net zo wordt gespeld (het Hebreeuws kent namelijk geen klinkers), betekent vergelding. De letter gimel spreek je uit als een ‘g’, zoals in het Engelse woord ‘good’.

Wandelen met God
De vorige letter toonde ons een open huis, een welkom, maar bij deze letter lijkt het of het huis verlaten wordt om de ander tegemoet te treden. Het lijkt net een lopend mannetje. Volgens de Talmoed (belangrijke Joodse mondelinge leer), verbeeldt de gimel een rijk mens die achter de armen aanrent om hen goed te doen. Ik moet ook denken aan een bekende zin in de bijbel: “Henoch wandelde met God.” Wandelen zie ik hier als een metafoor voor het leven. Het klinkt ontspannen, wandelen, dus niet rennen… Er zit vertrouwen in.

Kameel
De kameel is een lastdier dat we vooral kennen van de woestijn. Een kameel is sterk en kan heel lang zonder water. De kameel loodst je door de woestijn. Het Bijbelboek Exodus verhaalt van het volk Israël dat dwars door de woestijn moest trekken alvorens het beloofde land te bereiken. Ik denk nu aan woorden van Jezus, dat een ieder zijn eigen kruis moet opnemen. We hebben allemaal onze eigen last te dragen. Door goed te doen verhef je jezelf, je wordt er gelukkig van. Als we even terug gaan naar ‘het lopende mannetje’ dat de gimel uitbeeldt, dan is het wel de bedoeling dat je hart ook werkelijk uitgaat naar die ander, anders is het schijnheilig en zal je je er niet gelukkig door voelen. Je ziet het dan als een last, een offer. Een kameel draagt met gemak veel last en houdt het zelfs in een woestijn lang vol zonder om te komen van de dorst. Het water zit namelijk in de kameel.

Vergelding
Dit kan zijn in de vorm van beloning of als straf. Ook straf zou je natuurlijk kunnen zien als een soort beloning. Beloning en straf zijn beiden aspecten van vergelding. Ik denk nu ook aan karma. Het heeft te maken met balans. De bedoeling ervan is altijd groei, bewustwording. Als ik nu treugkijk naar de vorige letter, dan zie ik een huis dat we nu hebben verlaten. Als we hier op aarde komen, verlaten we ons (T)Huis en gaan ‘wandelen’ op aarde. We gaan het leven aan, zullen fouten maken, gekwetst worden…enzovoort. We maken ook onherroepelijk karma, daar ontkomen we niet aan.

Drie
Drie is in alle religieuze tradities een belangrijk getal. In de Joodse traditie kennen we bijvoorbeeld de drie aartsvaders Abraham, Isaäk en Jacob. De Christenen spreken van de drie-eenheid Gods. In het Hindoeïsme spreekt men van Brahma, Vishnoe en Shiva. We spreken van lichaam, ziel en geest. Zo zijn er tal van drie-eenheden.

ABC
Dus tot nu toe gaat het verhaal als volgt: de alef is de stille letter, maar wel aanwezig, de beet is het huis waar we vandaan komen en de gimel is onze reis op aarde. Het zou zomaar een mooi beeldverhaal kunnen worden deze reis langs de Hebreeuwse letters. Ik ben benieuwd naar de volgende…

Plaats een reactie