Het Thomas Evangelie XCVIII

Logos 98
Jezus sprak: “Het Koninkrijk van de Vader is als een man die een sterke man wil doden. Thuis trok hij het zwaard en stiet het in de muur, om zich ervan te vergewissen of zijn hand sterk zou zijn. Toen doodde hij de machtige.”

Weer een vergelijking met het Koninkrijk, deze keer met de man in de hoofdrol. In de Bijbel is er geen soortgelijke uitspraak te vinden. Deze logos is voor de spirituele krijgers.

Een man
Is deze man Jezus of is dat de mens in zijn algemeen? Er staat een man, niet de man, dus ik ga voor het laatste. De mannelijke energie is goed te voelen in deze logos: daadkracht, zelfvertrouwen, wil, geweld, kracht. Het geweld keert zich overigens niet tegen een ander wezen.

De machtige illusies
Het staat hier met een kleine letter, dus ik vertaal dit met mister ego. Dit is alles wat we onszelf wijsmaken of laten wijsmaken wat we niet werkelijk zijn. Het zijn ook de rollen die we spelen, onze valse identificaties. Het zijn alle beelden van onszelf, de ander en de wereld, waarin we zijn gaan geloven, maar die in feite illusies zijn. Dit kan je met recht machtige illusies noemen, maar wel illusies dus. Het gaat hier dus vooral over wat je niet bent. Je bent bijvoorbeeld niet je ziekte of je geslacht of je beroep. Je bent ook niet je gedachten. Wat je wel bent is veel groter en mooier en niet in woorden te vatten. Mister ego houdt je klein, zelfs als je denkt dat je hoogmoedig moet doen. Het is allemaal angst.

Het zwaard en de muur
Met een zwaard klief je iets doormidden, in tweeën. Het staat hier symbool voor onderscheidingsvermogen. Illusies kunnen heel hardnekkig zijn en moeilijk te doorzien. Er is soms ook wel moed voor nodig om eerlijk naar jezelf te kijken. Ik zie de muur als alles wat je aan beelden, overtuigingen, illusies hebt neergezet zodat je niet meer kan zien wie je nu werkelijk bent. De muur kan zo hoog zijn dat je er amper nog overheen kan kijken. Eerder schreef ik ook dat alle beelden aan diggelen moeten. Sommige beelden ben ik echt aan gehecht, dus dat zal niet meevallen om die de deur uit te doen.

Toen doodde hij de machtige
Ik vatte dat in eerste instantie op als dat het testen van je kracht al voldoende is om de machtige te doden. Je hoeft dus niet daadwerkelijk geweld te gebruiken. Als je hebt aangetoond sterk genoeg te zijn, is dat voldoende. Dus met het doorklieven van de muur bij jezelf komt er zoveel licht en liefde binnen, dat de machtige, mister ego het aflegt. Die gedachte spreekt me wel aan. Als je weet dat je sterk genoeg bent, waarom zou je dan iets moeten doden? Bovendien, we hebben het over illusies. Een illusie willen doden is zoiets als in de wilde weg om je heen slaan in de lucht. Het gaat erom dat je ziet dat ze niet werkelijk zijn, Wij kunnen illusies in ons hoofd werkelijkheidswaarde geven, maar het blijven illusies. Misschien lost het wel op in het licht van bewustzijn. Duister kan in het licht niet bestaan.

In Liefde is er geen plaats voor angst (mister ego)
In de introductie van de Cursus in Wonderen staat het mooi uitgelegd denk ik:
“De Cursus beoogt niet de betekenis van liefde te onderwijzen, want dat gaat wat onderwezen kan worden te boven. Hij beoogt echter wel de blokkades weg te nemen voor het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde, die jouw natuurlijk erfgoed is. Het tegendeel van liefde is angst, maar wat alomvattend is kent geen tegendeel.”

Boekentip

Plaats een reactie