Mijmeren over schaduw, vuur, zuurstof…

“Schaduw, wat is schaduw eigenlijk?” Zo begon het.

Wikipedia:
“Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden door een object. Een voorwaarde voor het ontstaan van schaduw is aldus dat er een lichtbron en een object aanwezig moeten zijn. Er kan sprake zijn van een natuurlijke lichtbron of een kunstmatige lichtbron.”

Een schaduw is niet echt, je kan het niet pakken, je ziet het als donkere plek. Iedereen weet dat een schaduw niet iets tastbaars is. Een schaduw is een plek waar het licht niet kan komen, omdat er iets voor zit. Schaduw komt door materie, want wat ervoor zit is altijd materie.

Een vlam van een kaars echter, heeft geen schaduw. Is vuur geen materie dan? Volgende vraag: wat is vuur?
Wikipedia:
“Vuur is het geheel van lichtverschijnselen en warmteontwikkeling dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij hoge temperatuur. … De bruine gedeeltes van het vuur worden veroorzaakt door niet meer gloeiend roet dat een gedeelte van het licht van de vlam erachter absorbeert.”

Het vuur geeft warmte af (energie) en licht. Dat licht komt door gloeiende roetdeeltjes. Als die uitgegloeid zijn worden ze bruin. Dus vuur heeft materie nodig om licht te kunnen geven.

Vuur is een oxidatieproces, dus heeft ook zuurstof nodig. Volgende vraag zou kunnen zijn “Wat is zuurstof? “

Interessante gedachten dit.
Leuk, mijmeren…

1 Comments

Plaats een reactie